Publicisztikák

Energiafelhasználás hatékonyságának növelése külső szakcég bevonásával

2011.03.21.

Látható, hogy az arab világban zajló események, valamint a Japánban történt földrengés és atomerőmű katasztrófa következményeként az energiaárak a tőzsdéken emelkednek. Az arab világban zajló események főként az olaj árára, majd ennek következményeként, némi időeltolódással, a földgáz árára vannak kedvezőtlen hatással.

teljes cikk

Energiaköltség csökkentő megoldások önfinanszírozással

2011.03.08.

A mai forráshiányos időszakban nehezen, vagy egyáltalán nem tudják a szállodák, éttermek, gazdálkodó egységek előteremteni az energiaköltség csökkentő megoldásokhoz szükséges pénzeszközt.

teljes cikk

Energiafelhasználás hatékonyságának növelése külső szakcég bevonásával

A VIMOSZ és a Diaboló együttműködésének keretében, a Diaboló Szállodai Energetikai Részlege rendszeresen ír energetikai témájú cikkeket a VIMOSZ Hírlevél Energetikai Rovatába.

Szerző(k): Dr. Kiss Péter, Körmendi Tibor

 

Látható, hogy az arab világban zajló események, valamint a Japánban történt földrengés és atomerőmű katasztrófa következményeként az energiaárak a tőzsdéken emelkednek.

Az arab világban zajló események főként az olaj árára, majd ennek következményeként, némi időeltolódással, a földgáz árára vannak kedvezőtlen hatással.

A japán atomerőművekben zajló események pedig a villamosenergia előállítás manapság legolcsóbb módját drágítják meg, a világ atomerőműveiben zajló vizsgálatok miatti leállítások, majd a fokozottabb biztonsági intézkedések bevezetésének költségei, illetve az atomerőmű építések fékeződése miatt.

 

A fentekből következik, hogy az energiaárak változásában nem csak pillanatnyi hatással kell számolni.

 

Magyarországon a vendéglátás ágazatban működtetett létesítmények nagy részének kivitelezésekor, felújításakor az energetikai szempontok háttérbe szorultak.

Ennek következménye, hogy az energia felhasználás hatékonysága, a leggondosabb üzemeltetés mellett is, viszonylag alacsony.

A legtöbb helyen a műszaki szakemberek minden idejét és energiáját igénybe veszik a napi üzemeltetési problémák, azért, hogy a műszaki állapot a szolgáltatás színvonalát ne csökkentse. E mellett kevés idejük marad olyan fejlesztések, kigondolására, kidolgozására, megvalósítására, melyek növelik energia felhasználás hatékonyságát. Néhol még a szinten tartás is nehézségekbe ütközik, mivel a műszaki berendezések elöregedése általában az energia hatékonyságot csökkenti.

Tapasztalataink szerint, szinte minden helyre kidolgozhatóak olyan egyedi, 0-3 éven belül megtérülő energetikai fejlesztések, melyek megvalósítása esetén jelentősen, helyenként 10-30%-al csökken a szállodai energia felhasználás.

Az energiafelhasználás hatékonyságának növeléséhez legtöbbször speciális, energetikai, automatizálási méréstechnikai, számítástechnikai ismeretekre, illetve korszerű műszerekre és szoftverekre van szükség, amelyekkel a létesítmények általában nem rendelkeznek.

Ezért az energetikai fejlesztési munkákat érdemes, e területeken jártas szakcégek segítségével elvégezni.

Olyan szakcéget érdemes választani, amely a fejlesztések anyagi és műszaki kockázatát garanciával magára vállalja úgy, hogy a munka díjazása a fejlesztéssel elért energiahatékonyság növekedés eredményből, utólag történjen.