Publicisztikák

Energiafelhasználás hatékonyságának növelése külső szakcég bevonásával

2011.03.21.

Látható, hogy az arab világban zajló események, valamint a Japánban történt földrengés és atomerőmű katasztrófa következményeként az energiaárak a tőzsdéken emelkednek. Az arab világban zajló események főként az olaj árára, majd ennek következményeként, némi időeltolódással, a földgáz árára vannak kedvezőtlen hatással.

teljes cikk

Energiaköltség csökkentő megoldások önfinanszírozással

2011.03.08.

A mai forráshiányos időszakban nehezen, vagy egyáltalán nem tudják a szállodák, éttermek, gazdálkodó egységek előteremteni az energiaköltség csökkentő megoldásokhoz szükséges pénzeszközt.

teljes cikk

Energetikai beruházások hatékonyságának ellenőrzése

A VIMOSZ és a Diaboló együttműködésének keretében, a Diaboló Szállodai Energetikai Részlege rendszeresen ír energetikai témájú cikkeket a VIMOSZ Hírlevél Energetikai Rovatába.

Szerző(k): Dr. Kiss Péter, Körmendi Tibor

 

Számos - bár nem elégséges - helyen találkozhatunk energiafelhasználás csökkentését, zöldenergia igénybevételét megcélzó beruházásokkal, azok tervbe vételével.

 

A legfontosabb kérdés, amelyre konkrét választ kell adni, hogy vajon a beruházás beváltotta-e, illetve beváltja-e majd a hozzá fűzött reményeket gazdasági szempontból is, vagy csak presztízsberuházás lesz belőle?

 

A feladat egyszerűnek tűnik, hiszen minden beruházást megelőz egy körültekintően elvégzett döntés-előkészítő hatásvizsgálat, a kivitelezők különféle ígéreteket tesznek, jó esetben garanciát adnak a berendezés működésére.

Ritkább az, ha a kivitelező hosszú távú energiahatékonysági garanciát vállal az adott helyen az általa felszerelt energetikai rendszerre, beleértve az üzemeltetés költségeit is.

 

Pedig a felhasználó számára ez a legfontosabb gazdasági paraméter, hiszen ettől függ a megtérülési idő!

 

Hogyan ellenőrizhető a hatékonyság?

Jól átgondolt mérési metodikával, a mérési eredmények folyamatos kiértékelésével a berendezés élettartama alatt!

 

Felvetődhet, hogy utólag nincs forrás, az energia hatékonyságot ellenőrző mérőrendszer kiépítésére, ezért érdemes még a beruházás megkezdése előtt, erről megállapodni a kivitelezővel.

Megvalósított beruházásoknál természetesen utólag is kiépíthető az ellenőrzést lehetővé tevő mérőrendszer, költségviseléséről utólag is érdemes tárgyalást kezdeményezni a kivitelezővel.

 

Felvetődhet továbbá, hogy nincs megfelelő energetikai szakember, esetleg idő az energiahatékonyság ellenőrzéséhez.

Ez esetben bizalommal fordulhat a VIMOSZ felé, ahol igénybe veheti tagtársunk energetikai szakembereit, akik a kivitelezőtől független szaktudással tudnak segíteni az energetikai beruházások hatékonyságának ellenőrzésében.