Publicisztikák

Energiafelhasználás hatékonyságának növelése külső szakcég bevonásával

2011.03.21.

Látható, hogy az arab világban zajló események, valamint a Japánban történt földrengés és atomerőmű katasztrófa következményeként az energiaárak a tőzsdéken emelkednek. Az arab világban zajló események főként az olaj árára, majd ennek következményeként, némi időeltolódással, a földgáz árára vannak kedvezőtlen hatással.

teljes cikk

Energiaköltség csökkentő megoldások önfinanszírozással

2011.03.08.

A mai forráshiányos időszakban nehezen, vagy egyáltalán nem tudják a szállodák, éttermek, gazdálkodó egységek előteremteni az energiaköltség csökkentő megoldásokhoz szükséges pénzeszközt.

teljes cikk

Vége a villanykörte korszaknak

A VIMOSZ és a Diaboló együttműködésének keretében, a Diaboló Szállodai Energetikai Részlege rendszeresen ír energetikai témájú cikkeket a VIMOSZ Hírlevél Energetikai Rovatába.

avagy a hagyományos izzók európai forgalmazásának betiltása

A száraz tények

2010. szeptember 1.-től a 75W, vagy nagyobb teljesítményű hagyományos izzók forgalmazása az EU környezetvédelmi és energetikai bizottság javaslatára betiltásra került.

2011. szeptember 1. után a 60W teljesítmény alatti, 2012. szeptember 1. után már csak a 10W teljesítmény alatti hagyományos izzókat lehet megvásárolni.

Helyettük a kereskedők kínálatában halogén izzókat, kompakt fénycsöveket, fénycsöveket, fém halogén égőket és LED fényforrásokat találunk.

 

A következmények

Fel kell készülni, hogy néhány éven belül a még meglévő hagyományos izzók helyére lényegesen energiatakarékosabb, ám alkalmazási feltételeikben legtöbbször nagyon eltérő tulajdonsággal rendelkező fényforrásokat kell alkalmaznunk.

 

Javaslat

Célszerű az alábbi szempontok körültekintő mérlegelése az energiatakarékos fényforrások beszerzése előtt:

 • ár
 • geometriai méret
 • színhőmérséklet (K)
 • foglalat típusa (E27, E14, GU, stb.)
 • hatékonyság (W/lumen)
 • üzemidő (élettartam) (óra)
 • kapcsolási gyakoriság
 • bemelegedési idő
 • fényáram egyenletessége (vibrálás)
 • fényerő csökkenés
 • garanciák

Összefoglalva

Ne feledjük, hogy a szemünk a legérzékenyebb érzékszervünk.

A jól megválasztott energiatakarékos fényforrások jelentősen csökkentik az energia felhasználást, azonban a kiválasztásnál a műszaki paraméterek mellett fontos figyelembe venni a fényforrás által keltett élettani (fiziológiai) hatásokat is.

Egy átgondolatlan, presztízs szempontokat követő csere, az energia megtakarítás ellenére egy gazdaságtalan, soha meg nem térülő beruházást is eredményezhet.

Mivel a közeljövőben mindenki rá lesz kényszerítve a hagyományos izzók cseréjére - ami éves szinten akár több milliós költség is lehet - javasoljuk a döntés előkészítésbe energetikai, világítástechnikai szakember bevonását.

A VIMOSZ a rendszeres energia konzultációkon e területen is ingyenes tanácsadással áll tagjai rendelkezésére.