Publicisztikák

Energiafelhasználás hatékonyságának növelése külső szakcég bevonásával

2011.03.21.

Látható, hogy az arab világban zajló események, valamint a Japánban történt földrengés és atomerőmű katasztrófa következményeként az energiaárak a tőzsdéken emelkednek. Az arab világban zajló események főként az olaj árára, majd ennek következményeként, némi időeltolódással, a földgáz árára vannak kedvezőtlen hatással.

teljes cikk

Energiaköltség csökkentő megoldások önfinanszírozással

2011.03.08.

A mai forráshiányos időszakban nehezen, vagy egyáltalán nem tudják a szállodák, éttermek, gazdálkodó egységek előteremteni az energiaköltség csökkentő megoldásokhoz szükséges pénzeszközt.

teljes cikk

Jövedelmezőség növelése hatékonyabb energiagazdálkodással

A VIMOSZ és a Diaboló együttműködésének keretében, a Diaboló Szállodai Energetikai Részlege rendszeresen ír energetikai témájú cikkeket a VIMOSZ Hírlevél Energetikai Rovatába.

Szerző(k): Dr. Kiss Péter, Körmendi Tibor

A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetben tagjaink nagy erőfeszítéseket tesznek, az árbevétel növelésére. A jövedelmezőség megőrzése ennek ellenére nehéz feladat, mivel a vendégek, vevők megnyeréséhez jelentős árengedményekre kényszerülnek.

Ezt a tendenciát igazolják a KSH 2010. első féléves statisztikai adatai is, amely szerint a szállodai a vendégéjszakák 0,9%-os növekedése mellett 7,5%-al csökkenő árbevételt volt tapasztalható.

A fentiekből következően felértékelődnek a költségcsökkentő technikák, ezen belül a hatékony energiagazdálkodás szerepe, tekintettel arra, hogy a több vendégéjszaka egyúttal nagyobb energiaköltséget is jelent.

A legtöbb esetben a munkatársak a lehetőségeikhez képest jól gazdálkodnak az energiával, azonban energiagazdálkodásra szakosodott cégek bevonásával, közös munkával az energia hatékonyság tovább növelhető.

Gyakorlati tapasztalataink alapján egy jó színvonalú energiagazdálkodással működő szállodánál további 20-40%-al csökkenthető az energiaköltség gazdaságosan. Ez nagyobb szállodáknál évente több 10 millió forintos megtakarítást jelent, vagyis több száz vendégéjszaka árbevételét pótolhatja.

Lehetőség van az energiaköltség megtakarítást saját forrás nélkül és kockázatmentesen is megvalósítani, olyan konstrukcióval, amelynél az energiagazdálkodó cég előre megfinanszírozza a projektet és az elért megtakarítás egy részéből, utólag történik a díjazás, ezáltal a jövedelmezőség azonnal javítható.