Publicisztikák

Energiafelhasználás hatékonyságának növelése külső szakcég bevonásával

2011.03.21.

Látható, hogy az arab világban zajló események, valamint a Japánban történt földrengés és atomerőmű katasztrófa következményeként az energiaárak a tőzsdéken emelkednek. Az arab világban zajló események főként az olaj árára, majd ennek következményeként, némi időeltolódással, a földgáz árára vannak kedvezőtlen hatással.

teljes cikk

Energiaköltség csökkentő megoldások önfinanszírozással

2011.03.08.

A mai forráshiányos időszakban nehezen, vagy egyáltalán nem tudják a szállodák, éttermek, gazdálkodó egységek előteremteni az energiaköltség csökkentő megoldásokhoz szükséges pénzeszközt.

teljes cikk

Energetikai beruházások megtérülése

A VIMOSZ és a Diaboló együttműködésének keretében, a Diaboló Szállodai Energetikai Részlege rendszeresen ír energetikai témájú cikkeket a VIMOSZ Hírlevél Energetikai Rovatába.

Szerző(k): Dr. Kiss Péter, Körmendi Tibor

A beruházások csökkenése miatt eladói oldalról egyre intenzívebb marketing tevékenység tapasztalható, elkápráztatva a leendő vevőket energiatakarékos és környezetbarát berendezések sokaságával, akár pályázati forrásokat is előteremteve. Érdemes azonban körültekintőnek lenni és elkerülni azokat a csapdákat, amelyek miatt az energiatakarékos és környezetbarát beruházás sohasem, vagy a tervezettnél jóval később térül meg, ha a számításoknál egyéb alternatívákat is figyelembe veszünk. Példaként lássuk az alábbi tényeket.

Néhány energetikai adat

  • Földgáz fűtőértéke kb.: 34 MJ/m3 amely = 9,44 kWh/m3
  • Földgáz ára nagyobb felhasználóknál kb.: 100 Ft/m3 amely =10,6 Ft/kWh
  • Villamos energia ára nagyobb felhasználóknál kb.: 20-25 Ft/kWh
  • 1 kWh villamos energia előállítása Magyarországon átlagosan 0,45 kg CO2 kibocsátással jár
  • 1 kWh földgáz elégetése 0,2 kg CO2-kibocsátással jár

Meglepő következtetések

  • Egységnyi (1 kWh) energia felhasználása több mint kétszer annyiba kerül villamosenergia felhasználása esetén, mint földgáz esetén. Sokaknak ez meglepően hangzik, de igaz! (A lakossági áraknál még nagyobb, kb. 3,5 szeres az árelőny a földgáz javára a jelenleg érvényes energiaárakon.)
  • Egységnyi (1 kWh) energia felhasználása kb. 2,25-ször több CO2 kibocsátással jár villamosenergia felhasználása esetén, mint földgáz felhasználása esetén. Ez a tény megcáfolja a földgázhoz képest „tiszta” villamosenergia mítoszát.

Javaslat

  • Egyes megújuló energiát is hasznosító beruházásoknál, amelyek villamosenergiát is felhasználnak (pl. hőszivattyú), érdemes független energetikai szakemberrel megvizsgáltatni az adott helyszínen elérhető különböző energiahordozók egységnyi költségét, a soha meg nem térülő beruházások elkerülése érdekében.
  • A fentiek természetesen csak általánosságok, minden beruházás egyedi, ezért a beruházás tervezésekor a rendelkezésre álló minden energiafajtát a saját értékén kell számításba venni.